Eifel Rallye Festival 2016

Daf in action:


Eifel Rally 2016

 

 

Op 21-23 juli werd ook dit jaar weer het Eifel Rallye Festival gehouden, waar deze editie weer 2 bekende Daf’s aan deelnamen. Met het startnummer 26 verscheen Nabila Tejpar met navigator Allistair Crook aan de start met de 55 East African Daf, terwijl onder startnummer 43 Ton Koster met navigator Dion Walet, de zoon van Maikel Walet, zijn 66 Gulf Star Daf had ingeschreven.

Dat het in de Eifel kan spoken, is bekend, maar dit jaar viel er wel heel veel regen met als gevolg natte, gladde proeven. Dit is echter wel in voordeel van de Daf’s omdat het dan minder op het vermogen van de motor aan komt, maar meer op tractie/wegligging en dat is bij Daf natuurlijk nooit een issue.

Zoals gebruikelijk opent het festival op vrijdag met de Bosch Super Stage, een spectaculaire proef op gravel, waar je niet verplicht bent om aan deel te nemen, gezien het risico voor de vaak dure klassiekers, aangezien hier een springbult en een waterbak in is verwerkt. Aziz laat zijn dochter hier dan ook niet starten uit angst zijn kostbare Daf te beschadigen door de grote stenen op het parcours (de omgeving van Daun is vulkanisch). Koster/Walet vinden de proef te spectaculair om te laten schieten en gaan dus wel van start en wel dit jaar voor het eerst op de speciale gravelbanden.

Diezelfde middag/avond worden er nog 2 proeven afgelegd in de regen, die door beide wagens met goed gevolg worden afgelegd. Door de zware belasting op de voorwielen, kreeg de 55 te kampen met een kapot wiellager, dus Pascal Hochstenbach kon aan de slag, maar de vervanging van zo’n lager is voor hem een fluitje van een sent.

Daar beide wagens voor de rally compleet waren voorbereid door de vaste ploeg, bestaande uit Pascal Hochstenbach en Maikel Walet, hebben beide wagens ook geen enkel probleem gekend tijdens het gehele evenement.

Aangezien het voor Dion Walet (17 jaar!)  de eerste keer was, dat hij deelnam aan een snelheidsrally, was hij van te voren goed geïnstrueerd omtrent het maken en lezen van de zgn pacenotes door vaste navigator Raymond Koster, maar bovendien werd hij tijdens de rally enorm geholpen door Allistair Crook, die in de UK als top-navigator bekend staat. Dion blijkt een natuurtalent, waar we in de toekomst nog veel van zullen horen, gezien zijn eerste foutloos gelezen rally.

Het is ondertussen zaterdag en het regent nog steeds pijpenstelen.  Gekozen wordt voor beide wagens voor de intermediate band, een slick met profiel. Dit bleek uiteindelijk een goede keuze.

Echter vindt er iets plaats, wat niemand ooit had verwacht: Aziz Tejpar, die had ingeschreven met een originele East African Opel Manta 400, geeft aan zelf met de Daf te willen rijden ten koste van zijn dochter.

Dit was totaal onverwacht, sterker nog: hij had er nog nooit één rally kilometer mee gereden, maar zijn besluit stond vast en hij liet de Manta 400 en zijn dochter voor wat het was. Iedereen was verbijsterd! Dit had waarschijnlijk te maken met het feit, dat Wim Luijbregts en jongste broer Bart (voormalig rallycrosser) aanwezig waren om Ton en Nabila te ondersteunen en hij niet achter wou blijven.

Na het afleggen van de proeven kwam hij terug met een brede grijns op zijn gezicht en wist te melden, dat hij nog nooit met zo veel plezier in een rallywagen had gereden en ik kan iedereen verzekeren, dat hij al heel veel top-materiaal heeft bestuurd! Sterker nog Ton en Pascal kregen het verzoek nog zo’n wagen te bouwen voor de 2018 editie van de East African Rally.

Daarnaast wil hij dit jaar nog deelnemen met de Daf in het bijprogramma van de WRC rally Espagna de Catalunya, waar ze zoals het er nu uitziet met beide Daf’s in oktober aan deel gaan nemen: het kan verkeren.

Al met al konden beide teams wederom terug kijken op een bijzonder geslaagd evenement.

Aziz neemt het stuur voor de allereerste keer over.

Met als navigator: Dion Walet!

In 2016 met originele bumper.