Voorwoord

 

Wat zeggen de mensen

van het eerste uur:

 

 Klassieker- rallies rijden met een DAF.

Nog steeds rijden veel DAF enthousiasten in binnen- en buitenland met DAF personenauto’s uit de jaren ’60 en ’70 in ritten en rallies. De rneesten van hen zijn tevreden met uitdagingen op het gebied van kaartlezen , navigatie en behendigheids tests.  Maar er wordt in intemationale rallies voor klassieke auto’s ook nu nog vaak gestreden op de wijze  waarin in die jaren ’60 en ’70 autosport bedreven werd.

DAF’s voormalige Franse fabrieks coureur Claude Laurent is daar een goed voorbeeld van. Tot op zijn 80-ste was hij , sarnen met zijn vrouw Dominique regelmatig actief met een DAF 55 of DAF 66 in rallies als de Rally Monte Carlo Classique, de Rally du Maroc, ïour de Corse etc . Maar ook in Nederland kennen wij super enthousiasten, die hun rally activiteiten met een DAF niet beperken tot het eigen land of een Zondag-middag. Zo weet Ton Koster uit Ommel alles van de preparatie, binnen de grenzen van de betreffende homologatie, van DAF rally-autos van het type DAF 55 en DAF 66. Zijn unieke ervaring, opgedaan in allerlei internationate evenementen, tot in Spanje toe, stelt hem nu in staat de technische aanpassingen aan deze typen autos ook voor derden uit te voeren. Daarbij moet u denken aan motor tuning, aanpassing van de Variomatic, optimalisatie van het remsysteem,van de wielophanging , de veiligheids voorzieningen etc.etc. Tijdens de beruchte East African Safari Rally van 1971, waaraan DAF heeft deelgenomen met o.m. het Kenyaanse team Tejpar en Vadgama, was de toen 8 jarige zoon van Tejpar, Aziz Tejpar jr. zo enthousiast geworden dat hij , thans in Engeland woonachtig, een exacte copie van de fabrieks DAF 55 van zijn vader uit die tiid door Ton Koster heeft laten opbouwen. Aziz dochter Nabila, maar ook hij zelf behalen er nu in vele internationale evenementen grote succesen mee. Wij wensen Ton veel succes met zijn unieke inspanningen voor het continueren van DAF’s autosport reputatie !

Rob Koch
Gijs van Lennep
Peter Hissink
Wim Luiibregts
Hans Deen

Originele tekst is in mijn bezit en door de heren ondertekend.

Vader en zoon tijdens één van de laatste rallies samen:

Rob Koch voormalig

teammanager DAF

 

Dat Rob niet alleen een all-round teammanager was, maar ook een begenadigd ontwerper, blijkt uit de resultaten van de beelden uit 1961, aangaande een ontwerp op basis van een Daf 600, die ik van hem mocht ontvangen.

Oude tijden herleven : RTL – GP

Aziz Tejpar Jr. voor het eerst zelf achter het stuur van de 55.

Wim Luijbregts, voormalig fabriekrijder:

Mijn herinneringen aan mijn Rally verleden , daarvan is de DAF periode een van de mooiste. East African Safarie, Monte , TAP Portugal, RAC , Wales, Manx , Ypres, Nederlands Kampioenschap , Heuvelklims, duurtest’s, ontwikkeling 555, etc. Ik was in die tijd meer dan een halfjaar van huis voor DAF was geweldig om dat allemaal toen als jong broekie mee te mogen maken.

Wim en Kees Luijbregts tijdens hun hoogtij dagen.

 

Officiële launch Daf 555 in 1970:

De 555 tijdens de Targa